maanantai 15. syyskuuta 2008

Visiitti Vellamoon

Kävimme ÄI5-kurssin eli tulevan kevään abien kanssa merikeskus Vellamossa. Kotkan uusin museo tarjoaa keskiviikkoisin kahden tunnin ajan ilmaisen sisäänpääsyn. Ryhmämme pujahti sisään monien muiden seassa.

Vellamo on saanut nimensä kalevalaisen veden emännän mukaan. Merikeskus Vellamossa on Kymenlaakson maakuntamuseo ja Suomen merimuseo, joten tilaa on. Mitään ruuhkaa ei tuntunut, vaikka väkeä olikin.

Kurssin teema on identiteetti, jonka kannalta yritimme museota katsella. Tehtävänä oli miettiä, minkälaisen kuvan maakuntamuseo antaa Kymenlaaksosta ja Kotkasta. Seuraavan oppitunnin keskustelussa tuli kuitenkin ilmi, että on vaikea yrittää unohtaa itsensä ja katsoa asioita ulkopuolelta. Käsitys Kotkasta, joko kotikaupunkina tai naapurikaupunkina, on jokaiselle muotoutunut ja sitä kautta tulee Vellamoakin katsottua.

Kotka tunnetaan merikaupunkina ja työläiskaupunkina. Molemmat näkyvät hyvin museossa. Työ on näkyvillä selvästi, sekä tehdastyö että satamatyö. Hikisen, ruumiillisen työn tekijät puunjalostuksessa ja lasiteollisuudessa rakensivat paitsi Kotkaa myös oman elämänsä tänne. Tunnilla kuulimme tarinoita, miten taloja rakennettiin esimerkiksi Metsolaan tehdastyöpäivän jälkeen.

Näyttelystä jäi mieleen myös jako herroihin ja työläisiin. Rämsänkylän ahtaus rinnastuu hienoihin pukuihin ja kampauksiin. Saunavuorokin oli erikseen johtajille. Kahtiajakautuneesta seutukunnasta kertoo myös vuoden 1918 tapahtumia esittelevä huone.

Parin tunnin retkellä ilman opastusta ei ehdi näkemään kuin osan ja omaksumaan vielä vähemmän. Oli mielenkiintoista huomata, miten eri asiat jäivät eri ihmisten mieleen. Tunnilla mainittiin kalastus ja hylkeenpyynti, vanha lyhyttavaraliike ja evakot. Huomiota kiinnitti, että kaupan alaa ei paljon tuntunut olevan. Alue ei ole siis porvariseutua.

Kun mietimme, mistä museo ei kerro, tuntui siltä, että mitään ei löytynyt. Maataloudesta oli melko vähän, mutta tarkemmin muisteltuamme mieleen palautui kokonainen hevonen kuskeineen. Minä jäin kaipaamaan enemmän Ruotsin ja Venäjän vallan aikaa, mutta sitten huomasimme, että sen ajan tärkeät tapahtumat, kuten Ruotsinsalmen taistelu, kuuluvat merimuseon puolelle.

Rakennuksesta pidettiin. Paikka on upea, ja talo sopii meren rantaan erinomaisesti. Pientä epäilyä sijainti kuitenkin herätti: Entä jos Vellamonkin katolle kasautuu lunta niin kuin satamavaraston aikoinaan. Rakennus on erikoinen, jopa mahtipontinen. Modernin rakennuksen sisällä olevat näyttelyt vanhoista ajoista luovat mielenkiintoisen vastakohdan. Illalla Vellamo näyttää olevan kuin osa taivasta – ja vettä. Kaiken kaikkiaan suositeltava kohde kaikille kiinnostuneille.

Ei kommentteja: