keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Alexander McCall Smith: Onni ja siniset kengät & The Miracle at Speedy Motors
Tässä on dekkareita minun makuuni. Olen lukenut kaikki suomennetut Mma Ramotswe -kirjat sekä yhden englanniksi ja pitänyt jokaisesta. Luulisi, että näihin kyllästyy, mutta kun olen lukenut korkeintaan pari kesässä, niin en todellakaan ole kyllästynyt, vaan kirjojen maailma on aina jaksanut ihastuttaa.

Alexander McCall Smithin luoma Mma Ramotswe -hahmo on Botswanan naisten etsivätoimiston numero yhden omistaja ja pääetsivä. Hän on perinteinen nainen, sekä ruumiinrakenteeltaan että ajatusmaailmaltaan. Hän arvostaa perinteitä ja hyviä vanhoja käytöstapoja. Hän on kuitenkin myös moderni nainen, joka siis omistaa oman yrityksen.

Mma Ramotswen apulaisena on Mma Makutsi, jonka vuoro on pikku hiljaa päästä naimisiin. Mma Ramotswehan sai J.L.B. Matekoninsa jo aiemmin. J.L.B. Matekoni omistaa Tlokweng Road Speedy Motorsin, jossa hänen apunaan toimivat Charlie ja toinen asentajaopiskelija. Melko uutena hahmona molemmissa firmoissa auttelee herra Polopetsi, joka romaanissa Onni ja siniset kengät selvittää hieman epäonnisesti yhden jutun.

Näissä romaaneissa ei ole seksiä eikä väkivaltaa, vaan kaikki etsivätoimiston jutut kaipaavat enempi psykologia kuin poliisia. Kirjojen rauhallinen tunnelma vie mukanaan. Etsivärouvat aloittavat päivänsä teetä juoden, ja on varmaan Mma Ramotswen ansiota, että rooibos-tee on suosittua. Sitä kuluu päivittäin paljon.

Kirjoissa kerrotaan Botswanasta, sen luonnosta ja ihmisistä. Mma Ramotswe on erittäin ylpeä maastaan, mutta hänen työnsä vie hänet myös huonojen asioiden luo.

En lue dekkareita oppiakseni mitään erityistä, vaan vain viihtyäkseni. Mma Ramotswe -kirjoista voisi kuitenkin oppia sen, että ihmiset ovat samanlaisia joka paikassa ja että elämän pieniin onnenhetkiin kannattaa tarttua. Päällimmäiseksi kirjoista jääkin mieleen leppoisan positiivinen suhtautuminen elämään ja ihmisiin.

Ei kommentteja: