Tiedän, etten ole ainoa, jonka jouluun kuuluu joulupäivän vietto lahjakirjan ja -konvehtirasian kanssa. Pyhinä voi todella vain maata sohvalla, koska missään ei juuri vierailla eikä mitään arkitekemistä ole, koska joulusiivouksen ansiosta ei tarvitse siivota ja aattoaterian tähteiden takia ei tarvitse laittaa ruokaa.
Tänä vuonna pukki ei tuonut yhtään romaania, mutta onneksi mies sai Mika Waltari -elämäkerran ja pari dekkaria. Mukana mökille tarttui lisäksi syksyn aikana kertyneitä lukemattomia kirjoja.
Aloitin dekkarilla.
Eppu Nuotion Maksu (2008) on kolmas Pii Marin -dekkari. Tuttuun tapaan Pii tutkii toimittajana samaa juttua, vauvan katoamista, kuin hänen miesystävänsä Heino poliisina. Vetävää tekstiä ja melko uskottavia tapahtumia tarjoava kirja sopi hyvin luettavaksi vatsa täynnä jouluruokaa.
Toinen lukemani kirja oli
Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjo (2004), joka on Hesarin mukaan
myynyt miljoonia. Tartuin kirjaan epäröiden, koska minua aina arveluttaa, jos varsinkin esikoisteosta verrataan johonkin klassikkoon. Tuulen varjon piti arvostelijoiden hehkutuksen mukaan vetää vertoja Umberto Econ Ruusun nimelle. Tosin Tuulen varjo on tekijänsä viides kirja, aiemmat ovat nuortenkirjoja.
Pidin teoksesta. Takakansiteksti kertoo sen olevan "jännäri, rakkausromaani, kauhutarina", jonka päähenkilö Daniel löytää Unohdettujen kirjojen hautausmaalta teoksen, jonka kirjoittajaa Julian Caraxia hän alkaa etsiä. Samaan aikaan joku etsii Caraxin teoksia polttaakseen ne.
Unohdettujen kirjojen hautausmaa on mielikuvitusta kutkuttava ajatus. Tosin kirjassa se esitetään minusta turhan itsestään selvänä. Olisin kaivannut hieman enemmän paikan taustaa. Kirjan varsinainen miljöö, 1940 - 50-lukujen Barcelona, on monenlaisine hahmoineen värikäs paikka. Taustalla väreilee sodan muisto.
Minua alkoi kirjan edetessä harmittaa, etten ehtinyt seurata Teemalta syksyn mittaan tullutta
Francon aika: Näin sen koimme -sarjaa. Espanjan historian tuntemukseni on melko heikko, mikä on käynyt aiemmminkin ilmi lukiessani esim.
Manuel Vázquez Montalbanin
Pepe Carvalho -dekkareita, joissa niissäkin sodan varjo kulkee koko ajan mukana. Pepe Carvalho muuten suhtautuu kirjoihin hieman eri tavalla kuin Tuulen varjon kirjojen sielua vartioivat kirjakauppiaat ja antikvariaattien omistajat. Carvalho nimittäin käyttää kirjastonsa kirjoja takkatulen sytykkeenä.
Olin löytänyt syksyllä alekorista
Helinä Siikalan Elämän ekaluokkalaiset -kirjan. Siikalan Ilon ja voiman käsikirja on yksi suosikeistani silloin, kun tunnen tarvitsevani jonkun asioita ajatelleen mielipidettä. Tämä kirja oli pettymys, koska se olikin kolumnikokoelma. Jotenkin minusta Siikalan teksti, viisasta toki tässäkin, kaipaisi hieman väljempää muotoa. Toisaalta Ilon ja voiman käsikirjassakin luvut ovat tosi lyhyitä, joten ehkä kyse ei nyt ole tekstin muodosta, vaan siitä, että sisältö ei tällä kertaa koskettanut. Ehkä liian lähellä hyvässä muistissa on
Kaari Utrion Kiilusilmä feministi -kokoelma, jonka tekstit taas osuivat ja upposivat lähes jokainen.
Opettaja ei ole lomallakaan vapaalla töistä. Kokeiden ja prelien korjaamisen jälkeen on aika suunnitella tulevaa. Siksipä mukaan lähti myös alelaarista löytynyt Esko Rahikaisen
Aleksis Kiven elämäkerta Metsän poika - Aleksis Kiven elämä. Se on tässä vaiheessa kesken, enkä välttämättä luekaan sitä kannesta kanteen. Houkuttelevampaa luettavaa saattaa nimittäin löytyä siskon kotoa, jonne suuntaamme uuden vuoden viettoon.
Lisäksi sohvapöydällä odottavat miehen saamat Remekset ja lukupiiriä varten lukemani piiiiiiitkä Musilin Mies vailla ominaisuuksia, osa 1.
Hyviä lukuhetkiä kaikille joululoman vielä jatkuessa!
2 kommenttia:
Hei, kuulosti hyvältä tuo kotimainen dekkari, jota kuvailit. Pakko laittaa ostoslistaan ja ihan ensimmäisestä osasta asti tutustua sarjaan.
Kiva kuulla, että muutkin ovat joulunpyhät vaaka-asennossa hyvän kirjan vietävissä, se on nimittäin maailman parasta rentoutumista. Minulla konvehdit vaihtuvat pussilliseen turkinpippureita, kuten vatsansudulta voi huomata, luen usein =)
Meidän mummon kirjoista löytyy aina jotakin kivaa nimittäin Sisko Istanmäen Sisarteni elämät. Kirja on kaukana siitä mitä yleensä tykkään lukea ja koska minulla ei ole sisaruksiakaan niin valinta osoittautui houkuttelevaksi. Positiivinen yllätys! Kirja oli hyvä ja piti kyllä otteessaan kokoajan.
Tarina pohjautuu sota-aikaan, orpouteen ja sisarten väliseen katkeruuteen.
Tänään tarttui kolme kirjaa mukaan alennusmyynneistä: Leo Tolstoin Ylösnousemus, Raija Orasen Hehku ja minulle hieman tuntematon Martin Amis - Keltainen koira.
- Seitsemän veljestä odottaa sohvalla, kuinka uskallankaan taas tarttua härkää sarvista -
Kiitos kommentista. On jäänyt kirjoista kirjoittaminen hieman vähemmälle näi lomien välillä, mutta tänään aion korjata asiaa.
Eppu Nuotion kaikki dekkarit ovat suositeltavia. Keskimmäinen on minusta hieman karmea, siinä kun murhataan raskaana oleva nainen.
Sisaruksista on kirjoittanut Regina Rask, mutta en muista varmasti kirjan nimeä. Taisi olla jotain tyyliin "Ei millään pahalla". Muistaakseni aika hauskaa luettavaa toisilleen kateellisten siskojen elämästä.
Lähetä kommentti